Juist nu!

Blatter en fairplay, Volkswagen en duurzaamheid, internationale politiek en rechtvaardigheid – het zijn moeilijke relaties. De dubbele moraal is overal. De vraag is: hoe gaan we ermee om, hoe kunnen we onszelf in de ogen kijken, zonder laf en slap te zijn?

Schermafbeelding 2016-05-09 om 20.41.24

Het gedachtegoed van Machiavelli is daarom actueler dan ooit. Corruptie, bedrog en machtspolitiek lijken aan een comeback bezig. Het is onvermijdelijk om ermee om te leren gaan.

Machiavelli was helemaal geen fan van bedrog, laat dat duidelijk zijn, maar hij benadrukte wel dat naïviteit en mooie intenties weinig helpen. Politiek van de goede bedoelingen redt het niet.

“Want een man die zich altijd en overal goed betoont, gaat noodzakelijk te gronde te midden van zovelen die niet goed zijn.”

Realisme en doelgericht handelen is nodig. Want hoe mensen zich gedragen in het publiek is heel anders dan in privé.

“Velen hebben zich staten en machtsposities voorgesteld die men in werkelijkheid nooit gezien of gekend heeft. Ik wil mij uitsluitend tot de realiteit bepalen.”

Schermafbeelding 2016-05-09 om 20.41.12
De realiteit serieus nemen is het serieus nemen van je doelen en kritisch kijken in hoeverre je die kan realiseren. Ambitieus dus, maar ook nuchter over je slagkracht. Dat is was wij gaan doen in deze cursus.